Održavanje kovrdžave kose

Sada već slobodno možemo da kažemo da je omiljeno godišnje doba za kovrdžave devojke (leto) uveliko prošlo, a sa tim stigla je i mukotrpna svakodnevna borba sa loknama, njihovim oblikom, teksturom i definicijom. Verujem da stalno srećete one preslatke devojke koje nose kape ili šešire iz kojih savršeno padaju talasi i kovrdže, pa da Vam odamo malu tajnu – ili su celo jutro provele u pokušaju da ukrote svoju kosu ili su odmah odustale i samo stavile neku traku ili prelepu štrikanu kapu.

Generalno vlada zabluda da se kovrdžave devojke samo jednostavno probude i imaju sjajnu frizuru. Čak i u idealnim uslovima, sunce, toplo vreme, mali procenat vlažnosti vazduha, ovakav tip kose zahteva dodatni styling i posebnu negu. Kiša, vetar, vlaga, šal, jakne, kaputi i trenje od istih su glavni jesenji neprijatelji kovrdža.

Usled svih okolnosti koje nosi ovo romantično godišnje doba kovrdžava kosa je sklona dehidriranosti i pokazuje potrebu za dodatnom negom. Nega kovrdžave kose počinje od dobrog šišanja! Tako da pre nego što krenete u održavanje svojih lokni kući, obavezno zovite da zakažemo termin da biste dobili oblik i definiciju sa kojom možete sami kasnije mesecima da izađete na kraj, u većini slučajeva su to blagi stepeni koji vizuelno daju na punoći i volumenu. Nakon toga sledi odabir šampona, to može da bude u zavisnosti od strukture dlake sve od šampona za hidrataciju, preko šampona za bojenu kosu do šampona za volumen ili specijalno dizajniranih šampona baš za kovrdžavu kosu. Nakon šampona koji ste prethodno dobro isprali sledi nega odnosno maska ili regenerator. Posebno u ovom periodu neka Vam primarni izbor bude maska za kosu, koja je pri tom namenjena hidrataciji ili čak i za jačanje kose.

Nakon nege u kupatilu sledi nega ispred ogledala. Umotajte kosu u peškir kako bi pokupila vodu, nikako nemojte da grubo trljate kosu peškirom! Za raščešljavanje koristite četke sa širokim zupcima kako ne biste previše odvajali pramenove i dobili čupavi izgled.

Sledi styling, odaberite svoju omiljenu kremu u kombinaciji sa nekim uljem za dodatnu hidrataciju. Ulja su najbolji prijatelj kovrdža! Bila da ih nanosite na suvu, na mokru, da radite noćni tretman sa njima, jedino putem ulja možete da ukrotite svoje lokne u svakom momentu. Sva sreća pa ih sve beauty kuće prave u zgodnim pakovanjima koja staju u svaku žensku torbu.

Kosu sušite pomoću difuzera i na slaboj temepraturi nakon što ste nanenili neki losion, penu ili kremu. Presa za kosu mnogo oštećuje Vaš tip kose tako bi trebalo da je koristite retko i da uredno koristite preparate za zaštitu od toplote.

Ovi trikovi za oblikovanje će Vam pomoći da ovladate svojim talasima i pretvorite svoje suve kovrdžave talase u mekane svilene lokne.