sulfati?

S vremenom je postalo potpuno normalno čitati deklaracije na apsolutno svemu što kupujete, to se ne odnosi samo na hranu i prehrambene proizvode već i na preparate za negu kose. Šamponi bez sulfata su uglavnom postali popularni u poslednjih par godina .

Sulfati se uglavnom odnose na sastojke koji se mogu pronaći u šamponima, sapunima, pastama za zube, praškovima, spisak je zaista dug. Na etiketi su označeni kao Sodium Lauryl Sulfate ili Ammonium Lauryl Sulfate ili Sodium Laureth Sulphate, ili skraćeno SLS i ALS i SLES. Termin ‚‚sulfate free‚‚ je postao sinonim za zdravije ili organsko, iako to nije slučaj. Ali u pitanju je čišćenje kose pomoću više prirodnih materijala.

Ako gledamo to sa naučne strane, sulfati su primarne površinske aktivne materije. Ovi molekuli rade da privuku kako ulje tako i vodu i tako na najbolji način uklanjaju nečistoće i prljavštine. Sulfati u osnovi su ono što pravi gustu penu.

Nekim ljudima međutim sulfati mogu biti previše efikasni i mogu da isuše teme izazivajući iritacije. Sulfati lišavaju teme i dlaku prirodnih ulja čime ona postaje podložna oštećenjima i isušivanju. Dakle ako imate bilo kakvih iritacija zbog šampona uglavnom je SLS problem. Takođe bi trebalo izbegavati šampone na bazi sulfata ukoliko bojite kosu. Isto tako kovrdžava kosa će se više elektrisati i biti neukrotiva upotrebom šampona na bazi sulfata. SLS je dobar za čišćenje i za sobom ponese i pigmente tako da boja može brže da bledi. S druge strane, ukoliko ste radili bilo kakav tretman na bazi keratina, trajno ispravljanje i zaglađivanje kose, obavezno koristite preparate BEZ sulfata kako biste obezbedili što duže trajanje tretmana.

Naš izbor u salonu trenutno su preparati za negu koji su svi bez sulfata, kako šamponi, regeneratori i maske za svakodnevno održavanje, tako i oni za dubinsku negu i tretmane i oni koje preporučujemo mušterijama za kućnu upotrebu.

KAKO DA PRAVILNO KORISTITE ŠAMPONE BEZ SULFATA:

  • Temeljno pokvasite kosu pre nanošenja šampona bez sulfata – ovo važi i za ostale šampone generalno ali posebno obratite pažnju na ovo kada su u pitanju šamponi bez sulfata. Ukoliko kosa nije potpuno natopljena vodom proizvod se teško nanosi na kosu i raspoređuje po istoj.
  • Koristite manje proizvoda nego što mislite – većina ljudi očekuje da šampon peni, a kada se to sa preparatom bez sulfata desi uglavnom dodaju još. Međutim, šampon bez sulfata inače slabije peni ali temeljno uklanja nečistoće te stoga nema potrebe za dodavanjem  šampona.
  • Dodajte više vode umesto više proizvoda – ako ne uspevate da postignete penu, umesto dodavanja još preparata dodajte vode. Voda će pomoći da se preparat aktivira i ravnomerno nanese.
  • Šamponirajte kosu dva puta – Bez pene teže je odjednom oprati sve neprljavštine i masnoće iz Vaše kose. Drugo šamponiranje rešava taj problem i primetićete da preparat prilikom drugog šamponiranja više peni.
  • Temeljno isperite kosu – obevezno operite detaljno kosu jer u suprotnom imaćete utisak da Vam je kosa teška.
  • Nakon šampona koristite regenerator – gotovo 100% regeneratora je bez sulfata jer oni nisu neophodan sastojak za regenerator.