Termička zaštita

U današnjem svetu gde je vremena sve manje, a očekuje se da je žena uvek nasmejana, našminkana, raspoložena, uredna, uspešna sve u svemu sređena od glave do pete, žene neretko traže prečice za ulepšavanje. Kada je kosa u pitanju to se uglavnom svodi na prekomerno izlaganje toploti, fen, presa, pegla, figaro… Kada se koriste svakodnevno, ovi aparati mogu poprilično da osuše kosu, te stoga je njoj preko potrebna zaštita.

Za početak razmislite o tipu usijanog aparata koji koristite. Da li je u pitanju profesionalni kvalitet poput onog iz frizerskih salona? Nešto iz parfimerije ili pak neki komercijalni brend? Redovna upotreba profesionalne prese može da ošteti Vašu kosu više od neke jeftine pegle iz supermarketa, što ne znači da i ona neće ostaviti posledice. Sledeće što treba da uzmete u obzir je Vaš tip kose, da li ćete presu da koristite da ukrotite svoje kovrdže ili da svoju talasastu kosu ispravite ili pak želite četku i feniranje potpuno da zaboravite i peglom da zagladite svoju kosu? Što je tanja dlaka, temperatura mora da bude najmanja. Što ne znači nužno da ukoliko imate gustu i debelu dlaku možete da pojačate temperaturu na maskimum, naprotiv ekstremno visoke temperature se gotovo nikad ne koriste.

Ljudska dlaka se sastoji od proteina keratina i vodoničnih veza. Kada koristite stajling alate za uvijanje ili ravnanje kose, oni skidaju prirodna ulja i proteine iz Vaše kose i razbijaju vodonične veze. Ustvari ovo kidanje vodoničnih veza je i razlog zašto Vam ovi alati omogućavaju da postignete izgled koji želite, da promenite teksturu kose i postignete zaglađenost ili talase.

Svako ko je ikada bio kod nas morao je da čuje od Gavrila jedno od ovih pitanja “Da li koristiš peglu za kosu?” i “Šta koristiš za zaštitu od toplote?”. I vrapci koji obitavaju oko našeg salona znaju da je Gašo životno za život bez pegle za kosu u kućnim uslovima ali sreća pa danas svetski poznati brendovi vrlo dobro prate trendove i znaju tačno šta ženi treba da izgleda besprekorno! Postoje preparati koje možete da naneste na mokru kosu pre upotrebe fena koji je možda malo jači kao i preparati koji se nanose na skroz osušenu kosu neposredno pred korišćenja prese. Oni mogu da budu u vidu losiona, spreja ili kreme, poenta je da štite kosu i do 230 stepeni, a da pri tom kosa ne bude slepljena, otežana i masna.

I pored sve zaštite ovoga sveta, ukoliko je presa Vaš najbolji prijatelj, posebno morate da obratite pažnju na negu prilikom pranja kose kući. Maska ili kondicioner namenjen hidrataciji bi bio pravi izbor. A redovne posete salonu za dubinske tretmane valjalo bi uvrstiti u spisak mesečnih aktivnosti.